Niet verwijderen, is nodig voor custom styling

Rijbewijs aanvragen

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om uw rijbewijs te vernieuwen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is.

Nieuwe rijbewijzen zijn meestal 10 jaar geldig. Soms is een rijbewijs korter geldig. Bijvoorbeeld als u uw vrachtwagenrijbewijs wilt verlengen. Of als u ouder bent dan 65 jaar. 

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. Pas met uw nieuwe rijbewijs mag u dan ook met een motor de weg op. 

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs. 

Voorwaarden

Als u een rijbewijs wilt vernieuwen, moet u rekening houden met de volgende regels:

  • Als u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus heeft, moet u eerst medisch gekeurd worden, voordat u het rijbewijs kunt verlengen. (Rijbewijzen C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E of DE)
  • Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent, krijgt u een nieuw rijbewijs dat geldig is tot u 75 wordt.
  • Als u tussen de 70 en 75 jaar oud bent, krijgt u een rijbewijs dat maximaal vijf jaar geldig is. Let op: het CBR kan dus beslissen dat dit korter is, bijvoorbeeld een jaar.
  • Vanaf 75 jaar moet u medisch gekeurd worden, voordat u een rijbewijs kunt vernieuwen.

Kosten

Een rijbewijs kost € 41,00

Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt dan een toeslag van € 34,10

Aanvraag

U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeentewinkel. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Termijn

Na vijf werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U heeft drie maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Aanpak

Om uw rijbewijs aan te vragen, heeft u nodig:

• uw huidige rijbewijs
• 1 kleurenpasfoto die goed lijkt en die voldoet aan alle eisen
• voldoende geld (u moet uw rijbewijs betalen bij de aanvraag, u kunt contant of met uw pinpas betalen)