Niet verwijderen, is nodig voor custom styling

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Hebt u trouwplannen of wilt u een partnerschap laten registreren? Van harte gefeliciteerd! Waarschijnlijk bent u op dit moment druk bezig met alle voorbereidingen.

Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap legt u uw relatie voor de wet vast. Ook de rechten in uw relatie, bijvoorbeeld voor pensioen en erfenis. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap betekent ook dat u en uw partner de plicht op zich nemen voor elkaar te zorgen.

• U vraagt een huwelijk aan door een melding te doen. Dit doet u ten minste 2 weken en maximaal 1 jaar voor de geplande huwelijksdatum. U vindt de diverse formulieren onder aan deze pagina. U kunt het formulier opsturen of mailen naar burgerzaken@gemeentehulst.nl. Wij nemen dan contact met u op om verdere afspraken te maken.

• Iedereen die meerderjarig is kan trouwen. Ook mensen van hetzelfde geslacht kunnen met elkaar trouwen.

• Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet m.b.t. het huwelijks/partnerschapsvermogensrecht. U trouwt of doet de partnerschapsregistratie dan namelijk in beperkte gemeenschap van goederen. U kunt zich het beste vooraf laten informeren door een notaris.

• Wilt u een trouwambtenaar die niet in de gemeente Hulst is benoemd, neem dan contact op met de gemeente. Het verzoek moet uiterlijk 3 maanden voor de beoogde huwelijksvoltrekking worden ingediend. Deze trouwambtenaar moet al (trouw)ambtenaar zijn bij een andere gemeente. Hier zijn kosten aan verbonden. Dit verzoek is niet mogelijk bij een eenvoudig of kosteloos huwelijk.

Voorwaarden

U kunt alleen een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaan als u onder andere aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent niet met iemand anders getrouwd
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap
  • U bent achttien jaar of ouder
  • Uw getuigen zijn achttien jaar of ouder

Huwelijksbeletsel:
Bloedverwantschap aanstaande echtgenoten in 3e of 4e graad in de zijlinie vormt een huwelijksbeletsel. (b.v. oom en nicht of neef en nicht). Van genoemd huwelijksbeletsel is geen sprake als beide echtgenoten onder ede verklaren dat zij vrijelijk hun toestemming geven tot het aangaan van een huwelijk.

Melding voorgenomen huwelijk:

Per september 2015 doet u geen huwelijksaangifte (ondertrouw) meer, maar maakt u bij de gemeente een melding van het voornemen met elkaar in het huwelijk te treden. Dit doet u bij de gemeente waar u het huwelijk wilt aangaan. U vindt het formulier onder direct regelen, rechts op deze pagina. U kunt het formulier opsturen of mailen naar burgerzaken@gemeentehulst.nl. Wij nemen dan contact met u op om verdere afspraken te maken. 

Nadat u in uw trouwgemeente de melding heeft gedaan, controleert en stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand vast of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Neem daarom ruim voor uw voorgenomen trouwdag contact op met uw trouwgemeente.

Kosten

De kosten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn afhankelijk van verschillende factoren. Heeft u hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op.

  • Op maandag kunt u bij de gemeente Hulst om 9 uur of om 9:30 uur gratis trouwen*. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
  • Een eenvoudig huwelijk* in het stadhuis te Hulst op woensdag 13.00 uur, 14.00 uur of 15.00 uur kost € 106,05.
  • Een huwelijk* op het stadhuis te Hulst of in de NH kerk te Kloosterzande op maandag t/m vrijdag 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur of 16.00 uur kost €327,70.
  • Een huwelijk* op het stadhuis te Hulst of in de NH kerk te Kloosterzande** op zaterdag kost € 693,90. Het tijdstip is in overleg.
  • Een huwelijk* op een zelf gekozen locatie*** van maandag t/m zaterdag, kost €863,50. Het tijdstip is in overleg.

*    Daar waar huwelijk staat, wordt huwelijk of geregistreerd partnerschap bedoeld.
**  De genoemde prijzen voor de NH kerk te Kloosterzande zijn exclusief de kosten voor het huren van deze locatie, neem hiervoor contact op met de beheerder.
*** Deze locatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen, neem hiervoor contact op met de gemeente.

 

Aanpak

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

  • Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

Let op

Doe uw aanvraag online. Vanwege het coronavirus willen we het aantal bezoekers bij de gemeente beperken. Lukt online aanvragen niet? Neem contact met ons op. U kunt niet langskomen zonder afspraak.

Stelt u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap uit? En zit er 1 jaar of langer tussen uw melding en uw nieuwe trouwdatum? Neem contact op met ons. Anders kunt u niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.