Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Hebt u trouwplannen of wilt u een partnerschap laten registreren? Van harte gefeliciteerd met dit mooie voornemen! Waarschijnlijk bent u op dit moment druk bezig met alle voorbereidingen.

Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap legt u uw relatie voor de wet vast. Ook de rechten in uw relatie, bijvoorbeeld voor pensioen en erfenis. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap betekent ook dat u en uw echtgeno(o)t(e)/partner de plicht hebben om voor elkaar te zorgen.

Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe huwelijksvermogensregels. De algehele gemeenschap van goederen is vervangen door een beperkte gemeenschap van goederen. Op deze pagina bij “bijzonderheden” kunt u via een aantal links de informatie raadplegen van de Rijksoverheid en de notaris.

Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet u een melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap doen. Dit doet u ten minste 2 weken en maximaal 1 jaar voor de geplande huwelijks- of geregistreerd partnerschapsdatum in de gemeente waar u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt laten registreren. Na ontvangst van de melding, controleert en stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand vast of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Zelf gekozen trouwambtenaar:

Wilt u een trouwambtenaar die niet in de gemeente Hulst is benoemd? Dan moet u uiterlijk 3 maanden voor de voorgenomen huwelijks- of geregistreerde partnerschapsdatum bij het college van burgemeester en wethouders een verzoek indienen. Dit verzoek is niet mogelijk bij een eenvoudig of kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap.

Kiest u voor een zelf gekozen trouwambtenaar, dan betaalt u daar extra kosten voor.

Zelf gekozen locatie:

Heeft u zelf een andere locatie in gedachten? Dan moet deze locatie aan een aantal voorwaarden voldoen en worden aangewezen als “trouwlocatie”. Hiervoor moet u uiterlijk 3 maanden voor de voorgenomen huwelijks- of geregistreerd partnerschapsdatum bij het college van burgemeester en wethouders een verzoek indienen. Neem hiervoor contact op met ons. Een huwelijk/geregistreerd partnerschap op een zelf gekozen locatie kost meer en het tijdstip is in overleg.

Getuigen:

Voor het sluiten van een huwelijk/geregistreerd partnerschap moeten er minimaal 2 getuigen en maximaal 4 aanwezig zijn. Heeft u zelf geen getuigen? Dan kan een medewerker, in dienst van de gemeente Hulst, getuige zijn bij het sluiten van een huwelijk of het registreren van een partnerschap. Hiervoor betaalt u kosten.

Trouw-geregistreerd partnerschapsboekje:

Hierin komt een uittreksel van het huwelijk of de partnerschapsregistratie te staan. Hebt u samen kinderen ? Dan worden deze ook in het boekje vermeld. Kiest u voor een boekje ? Dan betaalt u hiervoor kosten. 

Voorwaarden

U kunt alleen een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaan als u onder andere aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent niet met iemand anders getrouwd
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap
  • U bent achttien jaar of ouder
  • Uw getuigen zijn achttien jaar of ouder

Huwelijksbeletsel:
Bloedverwantschap aanstaande echtgenoten in 3e of 4e graad in de zijlinie vormt een huwelijksbeletsel (b.v. oom en nicht of neef en nicht). Van genoemd huwelijksbeletsel is geen sprake als beide echtgenoten onder ede verklaren dat zij vrijelijk hun toestemming geven tot het aangaan van een huwelijk. 

Kosten

De kosten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn afhankelijk van verschillende factoren. Heeft u hierover vragen? Neem dan contact met ons op.

• Op maandag kunnen inwoners van de gemeente Hulst om 9 uur of om 9:30 uur gratis trouwen*. 

• Een eenvoudig huwelijk* op het stadhuis in Hulst op woensdag 13.00 uur, 14.00 uur of 15.00 uur kost € 117,60

• Een regulier huwelijk* op het stadhuis in Hulst of in de Hof te Zande kerk in Kloosterzande op maandag t/m vrijdag 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur of 16.00 uur kost € 363,40

• Een regulier huwelijk* op het stadhuis in Hulst of in de Hof te Zande kerk in Kloosterzande** op zaterdag kost € 769,60. Het tijdstip is in overleg.

• Een huwelijk* op een zelf gekozen locatie*** van maandag t/m zaterdag, kost € 957,60. Het tijdstip is in overleg.

* Daar waar huwelijk staat, wordt huwelijk of geregistreerd partnerschap bedoeld.

** De genoemde prijzen voor de Hof te Zande kerk in Kloosterzande zijn exclusief de kosten voor het huren van deze locatie, neem hiervoor contact op met de beheerder.

*** Deze locatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen, neem hiervoor contact op met de gemeente.

Getuigen gemeente:

Een medewerker, in dienst van de gemeente Hulst, als getuige kost € 37,50 per getuige.

Zelf gekozen trouwambtenaar:

Het benoemen en beëdigen van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor de duur van een dag kost

€ 185,40.

Wit huwelijk/geregistreerd partnerschaps- boekje kost € 25,10

Luxe blauw suède huwelijk/geregistreerd partnerschaps- boekje kost € 31,10

Aanpak

Om te trouwen of een partnerschap aan te gaan, moet u een melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap doen. Dit doet u tenminste 2 weken en maximaal 1 jaar voor de geplande huwelijks- of geregistreerd partnerschapsdatum in de gemeente waar u wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil laten registreren. Gebruik hiervoor het formulier van uw keuze onderaan deze pagina. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat twee weken te kort kunnen zijn.

Zo doet u de melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap:

• Log in met uw DigiD bij onze gemeente.

• Vul uw gegevens in.

• U betaalt de kosten online bij de melding.

• U krijgt een schriftelijke bevestiging van uw voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Let op: u kunt GEEN digitale melding doen als één van u beiden geen onderdaan is van een EU/EER lidstaat of Zwitserland en niet in het bezit is van een verblijfsvergunning onbepaalde tijd (regulier of asiel). U moet dan het formulier melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap met verblijfsrecht invullen en als bijlage aan ons mailen.

 

Let op

In Nederland kunt u alleen officieel trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan bij de gemeente. Na alleen een religieuze ceremonie bent u niet officieel getrouwd. Alleen een dienst in bijvoorbeeld een kerk of een moskee is dus niet genoeg.

Let op! Niet alle landen erkennen het homohuwelijk of geregistreerde partnerschappen uit andere landen. De rechten van de geregistreerde partners verschillen van land tot land.