Aansprakelijk stellen gemeente
Scroll naar
Het kan gebeuren dat u schade lijdt door de gemeente. U kunt ons dan aansprakelijk stellen. Wij beoordelen of wij inderdaad aansprakelijk zijn voor de schade. Is dit zo, dan krijgt u uw kosten deels of volledig vergoed.
Voorwaarden
U kunt de gemeente aansprakelijk stellen voor schade door onder andere:
- slecht onderhoud aan bijvoorbeeld:
- gemeentelijke gebouwen
- gemeentelijke wegen, pleinen of openbaar groen
- de riolering
- nalatigheid van een aannemer die in opdracht van de gemeente heeft gewerkt
- het niet nemen van maatregelen zoals bijvoorbeeld waarschuwingsborden plaatsen om een ongeval te voorkomen
Kosten
Het aanvragen van schadevergoeding voor schade aan uzelf of uw spullen kost niets.
In het geval van nadeelcompensatie betaalt u maximaal € 500 voordat de gemeente uw aanvraag in behandeling neemt. Dit bedrag moet de gemeente wettelijk van u vragen. Geeft de gemeente u gelijk en krijgt u schadevergoeding? Dan krijgt u dat bedrag terug. Geeft de gemeente u geen gelijk en krijgt u geen schadevergoeding? Dan krijgt u het bedrag niet terug.
Bijzonderheden
- Informatie over schadevergoedingen op rechtspraak.nl
- Informatie over nadeelcompensatie op Iplo.nl
- Informatie over planschade en overgangsrecht op Iplo.nl
Wetten
Termijn
Hoe lang duurt het behandelen van de claim?
Dat verschilt per claim. De situatie moet worden onderzocht en soms zijn hierbij experts nodig. Wij informeren u over het verdere verloop van de aansprakelijkstelling.
Aanpak
Zo stelt u de gemeente Hulst aansprakelijk:
U vult het formulier in waarin u duidelijk omschrijft waarom u de gemeente aansprakelijk stelt. Hierbij voegt u zoveel mogelijk bewijsstukken toe: foto's/nota's en eventuele getuigenverklaringen en/of een proces-verbaal van de politie.
Facturen die betrekking hebben op uw schade, dient u zelf te voldoen aan de betreffende leverancier/reparateur. Een kopie kunt u meezenden met uw aansprakelijkstelling. De gemeente Hulst vergoedt niet rechtstreeks aan de leverancier/reparateur.
Bezwaar & beroep
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u de gemeente weten waarom u het niet eens bent met de beslissing. Doe dat binnen 6 weken. De gemeente kijkt dan nog een keer naar uw aanvraag en neemt opnieuw een beslissing.
Bent u het daarna nog steeds niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’.