Niet verwijderen, is nodig voor custom styling

Energie besparen en opwekken

Energie besparen

In een slecht geïsoleerde woning verdwijnt 30% van de warmte via het dak. Via de muren gaat daarnaast nog zo’n 20% van de energie verloren en via de vloer 10%.

Door te isoleren kunt u energie besparen. Wanneer deze maatregelen op een deskundige wijze zijn uitgevoerd, nemen de energiekosten af. Door een hoger energielabel stijgt de waarde van de woning. Een goed geïsoleerde woning heeft ook een hoger wooncomfort en houdt ’s zomers de warmte buiten.

Zo’n 95% van de woningen in de gemeente Hulst gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De rijksoverheid wil dat vrijwel alle woningen in 2050 van het aardgas af zijn. Het is een hele verandering, een zogenaamde ‘energietransitie’. Door uw woning te isoleren kunt u zich het beste voorbereiden op deze ontwikkeling.

Kies de juiste isolatie, goede ventilatie en een duurzaam verwarmingstype. Laat u gratis adviseren op www.DuurzaamBouwloket.nl. Dat is het onafhankelijke energieloket van de gemeente Hulst.

In september 2020 heeft de gemeente circa 10.000 brieven  verstuurd met daarin informatie over isoleren. Omdat het bouwjaar van een woning veel zegt over de isolatiewaarde, heeft ieder bouwperiode een andere brief ontvangen. Dat begint bij de oudste monumentale woningen en eindigt bij de woningen uit 2018. De woningen die gebouwd zijn na 2018, zijn al zeer goed geïsoleerd.

Aanvullende informatie over de mogelijkheden voor het isoleren van uw woning:

BOUWJAAR        WIJZE VAN BOUWEN

- tot 1930             (monumentale) woningen voorzien van een steense muur (muur zonder spouw)
- 1931 t/m 1964  woningen voorzien van een ongeïsoleerde spouwmuur
- 1965 t/m 1974  woningen voorzien van de eerste geïsoleerde spouwmuur
- 1975 t/m 1982  woningen voorzien van een geïsoleerde spouwmuur en dubbelglas in de woonvertrekken
- 1983 t/m 1991  woningen voorzien van een geïoleerde vloer, gevel en dak en dubbelglas in de woonvertrekken
- 1992 t/m 2005  woningen voorzien van goede basis isolatie voor vloer, gevel, dak en volledig voorzien van dubbelglas of HR glas
- 2006 t/m 2018  woningen voorzien van zeer goede tot uitstekende isolatie voor vloer, gevel, dak en volledig voorzien van HR tot HR++ glas


Subsidies en leningen


Verlaagde btw
Het btw-tarief dat van toepassing is op arbeidskosten voor aanbrengen van isolatiemateriaal is verlaagd naar 9%.
Meer informatie kunt u vinden op www.belastingdienst.nl.

SEEH-subsidie
De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) stimuleert het treffen van energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen. Bent u woningeigenaar en heeft u vanaf 15 augustus 2019 voor uw woning minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan.  Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, omdat de ISDE-regeling dan met isolatie wordt uitgebreid.

Meer informatie kunt u vinden op www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh

ISDE-subsidie
Wilt u voor uw huis een warmtepomp of zonneboiler kopen? Kijk dan of u gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Daarmee krijgt u een deel van de kosten terug, nadat u het apparaat gekocht heeft. Zo kunt u uw huis duurzaam verwarmen tegen lagere kosten. Deze subsidie wordt na 2020 uitgebreid met subsidie voor isolatiemaatregelen.

Meer informatie kunt u vinden op: www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/particulieren

Energie Bespaar Lening           
Door te besparen op uw energieverbruik verlaagd u uw maandelijkse vaste lasten. Diverse lening- en hypotheekverstrekkers houden hier rekening mee en bieden extra budget aan. Een voorbeeld hiervan is de energiebespaarlening.

Meer informatie kunt u vinden op: www.energiebespaarlening.nl

Regeling Reductie Energiegebruik (RRE-subsidie)
In september 2020 start in Hulst een campagne om woningen te verduurzamen. Met een voucher van 87 euro kunt u onder andere korting krijgen op:

- het zuinig inregelen van uw centrale verwarming
- het laten uitvoeren van een persoonlijk woningadvies
- het laten uitvoeren van een warmtescan
- het aanschaffen van een bespaarbox
- het aanschaffen van een energieverbruiksmeter
- het laten uitvoeren van een monumentenpaspoort
- begeleiding van een Duurzame Monumenten (DuMo)-coach
- het laten uitvoeren van een duurzaamheidsscan van een appartementencomplex / Vereniging van Eigenaren (VVE)

De Zeeuwse gemeenten organiseren gezamenlijk deze actie. Er kunnen 39.400 vouchers worden uitgereikt van € 87,-, met de beperking dat elke woningeigenaar slechts één voucher mag ontvangen.

Meer informatie over deze voucher kunt u vanaf 18 september vinden op www.DuurzaamBouwloket.nl

 

Energie opwekken

Op 8 november 2018 heeft de gemeenteraad van Hulst de beleidsregels zon- en windenergie vastgesteld. Hierin wordt de voorkeur gegeven aan zonnepanelen op daken (zon-op-dak) in plaats van zonpanelen op land (zon-op-land). Voor zon-op-dak hoeft geen bruikbare agrarische grond te worden bestemd voor zonneparken. De bestaande bebouwing kan gebruikt worden voor het plaatsen van zonnepanelen. De opgewekte elektriciteit wordt dan ter plaatse afgevoerd naar het net. Dit is de beste optie voor slim ruimtegebruik. Daar zitten echter wel een aantal beperkingen aan. Gemeente Hulst zet zich in om dakeigenaren te informeren naar de (on)mogelijkheden voor zon-op-dak.

Kleine windturbines zijn onder voorwaarden toegestaan. Grote windturbines zijn op korte termijn niet toegestaan. Het beleid kunt u hier nalezen: Beleidsregels zon- en windenergie gemeente Hulst

Samen opwekken, samen profiteren
Een lokaal postcoderoosproject biedt een oplossing aan iedereen die wil investeren in zonne-energie, maar dat niet op zijn eigen dak kan of wil doen. Door te participeren in een postcoderoosproject draagt u bij aan de vergroening van uw buurt en profiteert u 15 jaar lang van een lagere energierekening.
De stroom welke u afneemt komt van uw eigen panelen, via het dak van een ander in uw postcoderoos. Zo wordt ervoor gezorgt dat uw stroom geen grijze, maar duurzame groene stroom verbruikt via de regeling verlaagd tarief vanuit de overheid. Meer informatie kunt u onder andere vinden op maak onze regio duurzamer.nl.