Identiteitskaart aanvragen

De identiteitskaart is een identiteitsbewijs. In Nederland is iedereen van veertien jaar en ouder verplicht zich te kunnen identificeren met een paspoort of een identiteitskaart. Wie naar het buitenland gaat, moet over een geldig reisdocument beschikken. Met een paspoort kunt u reizen naar alle landen van de wereld. De identiteitskaart is geldig voor een beperkt aantal landen.

Als u achttien jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart tien jaar geldig. Voor iedereen onder de achttien jaar is de identiteitskaart vijf jaar geldig.

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt hiermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentewinkel ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Identiteitskaart aanvragen voor kinderen

Als u een identiteitskaart voor uw kind aanvraagt, moet u uw kind meenemen. Voor kinderen onder de twaalf jaar is ook schriftelijke toestemming van de andere ouder of voogd nodig. Neem de schriftelijke toestemming (zie formulier onderaan de pagina) en legitimatiebewijzen van alle ouders/voogden mee.

 

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot twaalf jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Let op: woont u in het buitenland? Kijk dan op de webisite van de rijksoverheid waar u een reisdocument kunt aanvragen.

Kosten

Een identiteitskaart voor personen tot achttien jaar kost € 40,90
Een identiteitskaart voor personen van achttien jaar en ouder kost € 75,80

Het is mogelijk een Nederlandse identiteitskaart met spoed aan te vragen. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt dan u een toeslag van € 57,05.

Aanvraag

U vraagt de Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeentewinkel. U moet hiervoor een afspraak maken. 

Termijn

Na vijf werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Het is mogelijk een Nederlandse identiteitskaart met spoed aan te vragen. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U heeft drie maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Aanpak

U neemt het volgende mee:

  • Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten) die in uw bezit zijn. Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • 1 kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud en die aan alle eisen voldoet.
  • Voldoende geld. U moet uw identiteitskaart betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.