Niet verwijderen, is nodig voor custom styling

Identiteitskaart aanvragen

De identiteitskaart is een identiteitsbewijs. In Nederland is iedereen van veertien jaar en ouder verplicht zich te kunnen identificeren met een paspoort of een identiteitskaart. Wie naar het buitenland gaat, moet over een geldig reisdocument beschikken. Met een paspoort kunt u reizen naar alle landen van de wereld. De identiteitskaart is geldig voor een beperkt aantal landen.

Als u achttien jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart tien jaar geldig. Voor iedereen onder de achttien jaar is de identiteitskaart vijf jaar geldig.

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt hiermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentewinkel ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Identiteitskaart aanvragen voor kinderen

Als u een identiteitskaart voor uw kind aanvraagt, moet u uw kind meenemen. Voor kinderen onder de twaalf jaar is ook schriftelijke toestemming van de andere ouder of voogd nodig. Neem de schriftelijke toestemming en legitimatiebewijzen van alle ouders/voogden mee.

Storing in de chip

Het is gebleken dat er na het activeren van de inlogfunctie een storing in de chip ontstaat. Hierdoor kan het voorkomen dat de ID-kaart niet goed wordt uitgelezen met een documentscanner.

Wat moet u doen?

Als u de inlogfunctie op uw ID-kaart nog niet heeft geactiveerd, vragen wij u dit voorlopig ook niet te doen. Dan kan de storing zich ook niet voordoen en kan de ID-kaart altijd en overal goed worden uitgelezen. Er wordt door het ministerie gewerkt aan een oplossing, zodat u in de toekomst wel gebruik kunt maken van de inlogfunctie. Bewaar daarom de brief van DigiD met de pincode goed, zodat u in de toekomst de inlogfunctie kunt activeren.

Het is mogelijk dat u geen brief met pincode heeft ontvangen. Omdat de inlogfunctie met uw huidige ID-kaart op dit moment niet kan worden gebruikt, zijn we gestopt met het versturen van de brief. U ontvangt deze brief alsnog zodra inloggen met uw huidige ID-kaart weer mogelijk is.

Wat als u toch gebruik wilt maken van de inlogfunctie?

Inloggen met uw ID-kaart wordt nu nog nergens gevraagd. Wilt u uw inlogfunctie toch alvast activeren, dan raden wij u aan om uw ID-kaart via uw gemeente of ambassade te vervangen door een nieuwe ID-kaart. Vervangen kan tot uiterlijk 1 september 2022 en is gratis. U kunt hier een afspraak maken om de ID-kaart te laten vervangen.

U heeft de inlogfunctie op uw ID-kaart geactiveerd met de pincode die u per brief heeft ontvangen. Dit betekent dat uw ID-kaart een storing kan geven als deze met een documentscanner wordt uitgelezen. Wij vragen u daarom uw huidige ID-kaart bij uw gemeente of ambassade te laten vervangen door een nieuwe ID-kaart. Vervangen kan tot uiterlijk 1 september 2022 en is gratis. U kunt hier een afspraak maken om de ID-kaart te laten vervangen.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot twaalf jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Kosten

Een identiteitskaart voor personen tot achttien jaar kost € 36,45
Een identiteitskaart voor personen van achttien jaar en ouder kost € 67,55

Het is mogelijk een Nederlandse identiteitskaart met spoed aan te vragen. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt dan u een toeslag van € 50,90.

Aanvraag

U vraagt de Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeentewinkel. U kunt hiervoor ook een afspraak maken. 

Termijn

Na vijf werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Het is mogelijk een Nederlandse identiteitskaart met spoed aan te vragen. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U heeft drie maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Aanpak

U neemt het volgende mee:

  • Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten) die in uw bezit zijn. Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto die aan alle eisen voldoet.
  • Voldoende geld. U moet uw identiteitskaart betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.