Oekraïne

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne heeft gemeente Hulst een speciale webpagina geopend. Op deze pagina vindt u algemene informatie en antwoorden op veel gestelde vragen uit de gemeente. 
 

Antwoorden op vragen
Veel mensen willen helpen en vragen zich af hoe ze dat kunnen doen. Veel antwoorden vindt u op de officiële pagina van de Rijksoverheid en op de website van vluchtelingenwerk. De meest actuele informatie leest u op:
- refugeehelp.nl
- www.refugeehelp.nl/uk/ukrainian-refugee (Ukrain)
- Steun Oekraïense vluchtelingen (Vluchtelingenwerk)
- Veel gestelde vragen over Oekraïne (vluchtelingenwerk)
- Hulp aan Oekraïners: Wat kan ik doen? (Rijksoverheid)
- Oekraïne: gevolgen voor verblijf en aanvragen Oekraïners en Russen (Immigratie- en Naturalisatiedienst)

Heeft u mensen uit Oekraine in huis?
We vinden het belangrijk om gastgezinnen en gevluchte mensen uit Oekraïne te informeren. Over de inzet en opvang op scholen bijvoorbeeld of de toegang tot het medisch circuit. Maar ook uit het oogpunt van veiligheid zijn we graag op de hoogte waar deze gevluchte mensen uit Oekraïne zich bevinden. Bent u momenteel een gastgezin? Of kent u gevluchte mensen uit Oekraïne? Laat dan vrijblijvend uw gegevens en de gegevens van deze mensen achter. U doet dit door naar info@gemeentehulst.nl te mailen.

Inschrijven bij de gemeente (Basisregistratie Personen)
Mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht kunnen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) als inwoner van de gemeente Hulst. Het hele gezin (ook eventuele kinderen) moet zich persoonlijk inschrijven in de Gemeentewinkel. Zij kunnen hiervoor een afspraak maken via 0114 - 389000. Voorwaarde is dat ze de nationaliteit van Oekraïne bezitten en een paspoort (of eventueel een ander identiteitsdocument) kunnen tonen. Voor kinderen is deze paspoortvereiste er niet. Voor gevluchte personen uit Oekraïne van wie de gemeente de identiteit niet kan vaststellen of van wie de gemeente niet kan constateren dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben, is inschrijven (nog) niet mogelijk. Meer informatie voor deze groep volgt later. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens: Inschrijven van personen uit Oekraïne in de BRP | Basisregistratie Personen (BRP) | Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (rvig.nl)

Huisvesting van vluchtelingen
De vraag naar opvangplekken blijft actueel. Op dit moment inventariseren we mogelijke opvangplekken in onze gemeente. Verschillende organisaties, zoals ZorgSaam, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en Woonstichting Hulst, helpen ons hierbij. Op enkele locaties zijn ook al vluchtelingen opgevangen. Op de website www.opvanginzeeland.nl zijn de cijfers te vinden van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne per gemeente. Ook zijn hier de cijfers te vinden van de opvang van asielzoekers en geplaatste statushouders in Zeeland. De cijfers worden dagelijks geactualiseerd.

Wilt u als particulier mensen in huis opnemen, meldt u zich dan bij takecarebnb

Heeft u een vraag?
Op de website van Vluchtelingenwerk staat een overzicht met veel gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet bij, neemt u dan contact op met de gemeente Hulst via telefoonnummer 14 0114.

We hebben een lijst met veel gestelde vragen voor u gemaakt.