Cultuurprijs voor volkstheater De Scheldegalm

Volkstheater De Scheldegalm uit Kloosterzande wint de Cultuurprijs 2023. Dat maakte wethouder van cultuur, Luc Mangnus, op 17 november 2023 bekend tijdens de Cultuuravond in Den Dullaert in Hulst.

Genomineerden
De Hulster Cultuurprijs is een publieksprijs. Iedereen kon in oktober 2023 zijn/haar stem uitbrengen. Er waren in totaal zeven personen/verenigingen/stichtingen genomineerd.
Dat waren:
- Linda Geus, kinderkunstprojecten
- Fanfare Excelsior Terhole (inclusief Circus Vliet)
- Volkstheater De Scheldegalm Kloosterzande
- Stichting Zomerfilm Hulst
- Museum Hulst
- Anton de Kort, muziek en koren
- Circus Festival De Clinch (theater en festival)
Inwoners van onze gemeente nomineerden hen.

De winnaar
In totaal ontvingen we 2.341 stemmen. Volkstheater De Scheldegalm kreeg de meeste stemmen, Namelijk 810.

Volkstheater De Scheldegalm uit Kloosterzande is een vereniging die ontstond in 1966. Het theater is daarmee bijna 60 jaar jong. Om de twee jaar brengen zij volkstoneel in ons eigen streekdialect. Het gezelschap bestaat uit een veertiental acteurs en een regisseuse. Een vaste ploeg vrijwilligers zorgt voor de bouw van het decor, de kaartverkoop, de kostumering en de grime. Lange tijd was de heer George Sponselee vaste tekstschrijver. De liefde voor taal is in hun stukken goed te horen. Of zoals zij zelf zeggen de liefde voor: ‘De taol waor dam’n mee grôôt gebrocht zijn.’

Cultuuravond
Op vrijdag 17 november 2023 organiseerden we een avondje cultuur in Hulst. Tijdens deze avond stonden een aantal inspiratievolle sprekers en presentaties op het programma. ‘Anders denken, anders doen' is het centrale thema.